Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Beyoğlu Buluşmaları’nda

04 Nisan 2017

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya; İş, Kültür ve Sanat camiasının önde gelen 100’ü aşkın iş kadınlarıyla Beyoğlu’nda bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, referandum süreci ve Türkiye'nin ekonomik ilişkileri de masaya yatırıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen “Beyoğlu Buluşmaları”na konuk oldu. Toplantıda İş, Kültür ve Sanat camiasının önde gelen 100’ü aşkın iş kadınlarıyla bir araya gelen Kaya, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ev sahipliğinde The Marmara Taksim Otel’de gerçekleştirilen yemekli toplantıda, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ ve Türkiye'nin ekonomik ilişkileri masaya yatırıldı. Yaklaşık iki saat süren toplantı soru cevap bölümüyle son buldu.

AMACIMIZ REFERANDUM SÜRECİNİ DAHA BİLİNÇLİ BİÇİMDE YÖNETMEK

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Malum Türkiye’nin gündeminde bir referandum var. Referandum öncesi siyasetçilere ne olduğunu anlatma vazifesi düşüyor.  Neden bu istemiyor?  Elbette  “Evet” diyenler var, elbette “Hayır” diyenler var. Meselenin özünü bilip ona göre tavır takınmak vatandaşlık olarak bizlerin görevidir. Ben bu vesile ile Beyoğlu’nda bir dizi sohbetler yapıyorum. Bugün de Sayın Bakanımızın vakti vardı ve siz değerli dostlarımızla buluşturduk. Sayın bakanımızla özellikle Avrupa’da yaşadıkları, “Neden Avrupalı böyle bakıyor Türkiye’ye, beklentileri ne?“ bütün bunları sohbet ortamında ele alırız diye bu toplantıyı terkip ettik.” dedi.

MEMLEKET DAHA İYİ YÖNETİLSİN DİYE BİR REFERANDUM ARİFESİNDEYİZ

Bu referandumun bir seçim olmadığını da belirten Başkan Demircan, “Yani kimse kendi partisine oy istemiyor. Sonuçta memleket daha iyi yönetilsin diye bir referandum arifesindeyiz. Türkiye gelecek stratejilerini belirleyen bir ülke. Şuan bir sorun yok ama ileride ya bir gün koalisyon olursa, ya cumhurbaşkanı ayrı bir partiden, bunlar ayrı bir partiden düşüncelerden olursa bu ne getirir? Geçmişte karar alamayıp, hızlı karar verememesinin sebebi bu. Sonuçta kanunlar çerçevesinde işi yürütmek hükümetin görevi. Millet istiyor, siz karar veriyorsunuz. Ama kararı veremiyorsanız, alamıyorsanız, kararsız kalıyorsanız iş kalıyor. Biz 15 yıldır tek parti olduğumuz için memlekette işler yürüyor.“ ifadelerini kullandı.

BÖYLE BİR MUAMELEYE MARUZ KALDIĞIM İÇİN HOLLANDA’YI KINIYORUM

Konuşmasına, Hollanda da yaşadığı olaydan dolayı desteklerini esirgemeyen tüm kadınlara teşekkür ederek başlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya “Bugün nasıl konuşalım diye sizin aranıza geldiysem Hollanda ve Almanya’ya da vatandaşlarımızla buluşup Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üzerine sohbet edelim, onların da sorularını cevaplayalım diye gittik. Hollanda da gerçekten demokrasinin hiçbir kuralıyla bağdaşmayan, insan haklarına sığmayan insanlık dışı bir muameleyle karşılaştık. Konsolosluk toplantıları o ülkeyi kendi toprakları sayılıyor. Tam 30 metre kala orada aracımızı Hollanda polisi durdurdu. Tam 7 saat boyunca aracımızın içinde insani ihtiyaçlarımızı dahi karşılamamıza izin vermediler. Ve ekibimi göz altına alıp hücreye koyduktan sonra uzun namlulu silahlarını araca dayayarak spot ışıklarla bizi o şekilde psikolojik olarak korkutmak istediler. Gerçekten çok insanlık dışı bir muameleydi. İşin açık tarafı da dünya kadınlar gününden tam 3 gün sonra böyle bir muameleyi sürekli kadın haklarından bahseden bir Avrupa ülkesi olan Hollanda da yaşamamızdı. Ben öncelikle bir kadın olarak böyle bir muameleye maruz kaldığım için Hollanda’yı kınıyorum. Ve hala oradan hiç bir şekilde bir özürde gelmedi tarafımıza. Dünyada böyle bir olayın benzeri yok.” dedi.

TEK HEDEFİMİZ SİSTEMİ GÜÇLÜ KILARAK TÜRKİYE’NİN GELİŞMESİNİ KALICI HALE GETİRMEK

Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye karşı sergilemiş olduğu tavrı durup düşünmemiz gerektiğini de ifade eden Bakan Kaya, “Bize niçin izin verilmiyor? Burada bir durup düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yani bu 16 Nisan referandumu Türkiye için gerçekten bir dönüm noktası. 16 Nisan kararımız Türkiye’nin sistem değişikliği değil mi? Ama sanki Avrupa’da bir sistem değiştirmek için gidiyormuşuz gibi orada kapılar hep kapandı yüzümüze. Niçin Avrupa’yı bu kadar ilgilendiriyor bu sistem değişikliği? Bunları durup düşünmek gerekiyor.  Bizim istediğimiz siyasi istikrarı kalıcı hale getirecek güçlü bir sistemi kurmak ve Türkiye’ye çok daha güçlü bir şekilde büyütmek geliştirmek. Biz bugün 16. Büyük ekonomiyiz dünya da. Bunu istiyoruz ki 2023’de ilk 10 ekonominin içine girelim. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisiyiz bugün. Türkiye olarak Avrupa’nın ilk 3 büyük ekonomisinden biri olalım istiyoruz. Yani tek hedefimiz sistemi güçlü kılarak Türkiye’nin büyümesini ve gelişmesini kalıcı hale getirmek” şeklinde konuştu.

Haberin fotoğrafları için Tıklayınız...