Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Beyoğlu Buluşmaları’na konuk oldu

12 Nisan 2017

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İş, Spor, Sanat ve Medya dünyasının önde gelen isimleri ile Beyoğlu’nda bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, referandum süreci masaya yatırıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen “Beyoğlu Buluşmaları”na konuk oldu. Toplantıda, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek ve Medipol Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ başta olmak üzere; İş, Spor, Sanat ve Medya dünyasının önde gelen isimleri ile bir araya gelen Kılıç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ev sahipliğinde The Marmara Taksim Otel’de gerçekleştirilen yemekli toplantıda, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ masaya yatırıldı. Yaklaşık iki saat süren toplantı soru cevap bölümüyle son buldu.

İŞİN ÖZETİ HIZLI KARAR VEREBİLMEK

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’nin mevcut sistemle geçmiş dönemde yaşadığı krizleri hatırlatarak “Yeni sistemde işin özeti hızlı karar verebilmek. Yaşam şekilleri üzerinden çok konuşuluyor ama aslında iş yaşam koşullarını iyileştirmektir. Bir diğer husus da, şuan ki sistemde vatandaş gidip istese de istemese de çarşaf listeye oy veriyor. Oysa yeni sistemde bu yok. Hükümeti kuracak olan adam ayrı sandıkta, milletvekilleri ayrı sandıkta oylanacak. Burada millete hayrına olan istenmeyen gidecek istenen baki kalacak.” dedi.

ÜLKELERİN VE MİLLETLERİN TARİHLERİNDE DÖNÜM NOKTALARI VARDIR

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da yaptığı konuşmasında Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini ifade ederek, “Önümüzde vereceğimiz önemli bir karar var. Biz bu kararın bu noktaya gelişiyle alakalı tarihi süreci içerisinde belirli şeyleri değerlendirerek bu noktaya geldik. Ülkelerin ve milletlerin tarihlerinde dönüm noktaları vardır. Milletler tarihlerinden ve medeniyetlerinden aldıkları güçle geleceğe yürüyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bizim milletimizin ilk devleti değildir ama Allahın izniyle son devleti olacaktır. Dolayısıyla bizim önümüzdeki on yıllar yüz yıllar içerisinde ülkemizi geleceğe taşıyacak, gelecekte de geçmişinden aldığı gücü yansıtacak şekilde hazırlamamız lazım. Sayın Başbakanımızın tabiriyle ‘torunlarımıza devretmemiz’ gerekiyor.”diye konuştu.

“HÜKÜMETİN KADERİ 10 BAĞIMSIZLIĞIN ELİNDE” MANŞETİNİ HATIRLAYIN

Muhalefetin yeni sistemle ilgili eleştirilerini de cevaplandıran Kılıç, “Şöyle şeyler deniliyor; ‘Parlamenter sistem, hayata geçirilmeye çalışılan sistemin çok fevkindedir. Parlamenter sistemde milletin iradesi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sandıkta meclisi yasayacaktır’. Buradan ben de şunu soruyorum. Genç bir siyasetçi olarak; peki sandıkta milletin ortaya koymuş olduğu sonuçlar doğrultusunda ve mili iradenin yansıması doğrultusunda kurulmayan hükümetleri alt alta koyduğunuz zaman acaba Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinden kaç tanesi ortaya çıkmış olur? Millet sandıkta bir karar veriyor. Fakat bunun doğrultusunda hükümetler kurulmuyor. Hatta tam aksine transferler yapılarak, yeni milletvekilleri transfer edilerek farklı bir aritmetik oluşturuyorlar. Milli iradenin sanki ortaya yansımış olması gösterilerek bu yapılıyor. Örneğin 1977’de bir gazetenin manşeti; “hükümetin kaderi 10 bağımsızlığın elinde”  şimdi düşünebiliyor musunuz sandığa gitmişsiniz, seçim sonucu çıkmış, sonra bir şeyler olmuş ve birileri bir araya gelmiş biz bu hükümeti indiririz. Dolayısıyla on tane milletvekilinin elinde hükümetin kaderi.” ifadelerini kullandı.

BİZ ONLARA TÜRKÇEYİ ÖĞRETTİK

Kılıç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı dönemini hatırlayalım. 2002 senesinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel başkanı olarak seçime sokulmadı. Çok demokrat, çok gelişmiş ve çok hürriyet destekçisi olduğunu söyleyenler Sayın Cumhurbaşkanımızı o zaman seçime sokmadılar. Niye? 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra Siirt’te okuduğu bir şiir yüzünden siyasetten kendisini yasakladılar. Bu süreçleri buradan tanıyanlar var. Hatta ve hatta 1994’te adaylığı söz konusu olduğunda ve İstanbul Belediye Başkanlığına adaylığında, o yarışa girdiğinde neler neler söylenmişti. İstanbul’da otobüsler ikiye ayrılacaktı. Kadınlar ve erkekler olarak ayrılacaktı. Türkiye’de, İstanbul’da hatta ve hatta Boğaz’da alkol tüketimi yasaklanacaktı. Bunlar üzerine kurulmuştu bir takım algı operasyonları. Bir panelde Sayın Cumhurbaşkanımızın yabancı lisanlarla ilgili bir örnek vermeye çalışırken bir öğrenci ‘Yarın bir gün belediye başkanı seçildiğinizde yabancı misafirleriniz geldiğinde onlarla hangi lisanda konuşacaksınız?’ diye soruyor kendisine. O da çok basit bir cevap vererek ‘Türkçe konuşacağım ben onunla’ dedi. Eğer siz liderseniz söylediğiniz her şeyi tek lisanda söylerseniz bu zaten gerçekleşir. Bir de şunu görüyoruz. O zamanlar bu tip ithamlarda bulunanlar, şimdi baktığımız zaman Avrupa’da birçok gazetenin Türkçe manşet attığını görüyoruz. Yani biz onlara Türkçeyi öğrettik.” şeklinde konuştu.

Haberin fotoğrafları için Tıklayınız...