Osmanlı’dan Günümüze Finans Arşivi Beyoğlu'nda gün yüzüne çıktı

08 Mayıs 2018

Beyoğlu'nda açılan ‘Galatalı Bankerlerden Günümüze Finans Tarihi’ sergi ile Osmanlı döneminden günümüze uzanan ekonomi ve finans arşivi gün yüzüne çıkarıldı. Serginin açılışını gerçekleştiren Başkan Demircan, “Beyoğlu sanayileşme ve ticari tarihimizin, bankacılık, sigorta hizmetlerinin de merkezi. Bu sergi Beyoğlu'nun bir başka yönünü de ön plana çıkarıyor.” dedi.

Galata Bankerleri, 19. asrın ikinci yarısından sonra kurdukları bankerlik işletmeleri ile Osmanlı döneminde ekonomik hayatı ve günlük yaşam koşulları etkilemede büyük rol oynamışlardı. Geçmiş dönemlerde ekonomik hayatı elinde tutan Galata Bankerleri belgeleri, Beyoğlu'nda düzenlenen ‘Galatalı Bankerlerden Günümüze Finans Tarihi’ sergi ile gün yüzüne çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası himayelerinde, Vakıfbank ve Halkbank’ın katkılarıyla Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisinde meraklılarıyla buluşan serginin açılışına; Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve sergide yer alan eserlerin koleksiyoneri Alpay Tarhan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

BEYOĞLU SANAYİLEŞME VE TİCARETİN DE MERKEZİ

Serginin açılışını gerçekleştiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Beyoğlu'nu kültürün, sanatın, tarihin, mimarinin, estetiğin, turizmin merkezi olarak hep adlandırıyoruz. Ama ıskalıyoruz, aslında Beyoğlu sanayileşme ve ticari tarihimizin, bankacılık, sigorta hizmetlerinin de merkezi. Bu yönünü biliyoruz ama öne çıkarma konusunda belki zayıftık. Bu sergi Beyoğlu'nun bir başka yönünü de ön plana çıkarıyor. Sanayi devrimi ile birlikte hayatımıza ticareti geliştirmek üzere banknotlar, hisse senetleri girdi. Bunlar da Galata bankerleri üzerinden günümüze geldi. Bu modern sanayileşme hamlesinin başladığı süreçte Türkiye topraklarında bankacılık nereden başladı, ilk örnek neydi, hangi evrimleri geçirdi ve bu güne nasıl geldi? Bunları anlatması açısından kıymetli bir sergi oldu." dedi.

SERGİ, TÜRKİYE'DE BİR İLK

Galata’dan başlayıp, Anadolu’ya uzanan ekonomik serüvenin belgelerini titizlikle derleyen Koleksiyoner Alpay Tarhan da serginin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade ederek, "Gelen bütün ziyaretçilerimize şunu vaad ediyoruz; Türkiye'de bu eserlerin bir arada toplandığı ilk sergi bu. 1850'de Osmanlı ilk bankayı kuruyor. Bu bankayla başlayıp Merkez Bankası'na ulaşan serüveni, vakıfların ve diğer kurumların yürüttüğü ticari faaliyetleri, Galata Bankerlerinden günümüze uzanan bütün serüveni insanlar bir tarihi kronolojik sırada izleyecekler" şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ DÖNEMLERE AİT PARALAR VE HİSSE SENETLERİ SERGİLENİYOR

Sergide,  Osmanlı Devleti’nin İtibâr-ı Milli Bankası’ndan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na uzanan yolcuğu, Dersaadet Bankası’ndan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na geçişi gibi önemli dönemlerdeki paralar ve hisse senetleri sergileniyor.

Sergide ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ilk basımı olan 1 Türk Lirası’ndan, 1.000.000 Türk Lirası’na giden süreci ve sonrasında Türk Lirasından altı sıfırın atılmasıyla gerçekleşen tarihi olayın hikayesi de anlatılıyor.